Estatutos Voluntariado
ASSOCIACIÓ PROTED
CAPÍTOL I . DISPOSICIONS GENERALS
Art. 1- Denominació i règim jurídic
La Associació denominada PROTED, s’inscriu com a Entitat de Voluntariat d’acord amb el que establix la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
El domicili de l’entitat s’establix a Valencia, carrer Llanera de Ranes, Nª 30 Bjo, codi postal 46017
Art. 2 - Fins i activitats a realitzar
L’Entitat de Voluntariat, que no té ànim de lucre, desenrotllarà activitats i programes d’interés general dels assenyalats en l’article 3 de la Llei 4 /2001, del Voluntariat.
Quant als fins de l’Entitat i les activitats a realitzar per a la seua consecució, caldrà ajustar-se al que establixen els estatuts de l’ Associació, depositats en el registre corresponent.
Com a activitat predominant s’establix la següent: Voluntariat Educatiu, Social y Cultural.
Art. 3 - Principis i requisits d’actuació
L’Entitat de Voluntariat realitzarà activitats d’interés general que, respectant els principis de no discriminació, solidaritat, pluralisme i tots aquells que inspiren la convivència en una societat democràtica, es duran a terme per a la millora de la qualitat de vida d’altres persones o de la col·lectivitat, d’acord amb els requisits següents:
- Que tinguen caràcter altruista i solidari
- Que la seua realització siga conseqüència d’una decisió pròpia i lliurement adoptada, i no siga causa d’una obligació personal ni d’un deure jurídic.
3. Que es duguen a terme d’una manera desinteressada i sense contraprestació econòmica, ni de qualsevol altra índole, sense perjuí dels incentius que legalment puguen establir-se, i que el voluntari puga ser rescabalat pels gastos originats en l’exercici de la seua activitat.
4. Que es desenrotllen a través de programes o projectes concrets.
L’acció voluntària es fonamenta en els principis següents:
- La llibertat com a principi fonamental de l’expressió d’una opció personal, tant de les persones voluntàries com de les destinatàries de l’acció.
- L’autonomia d’esta entitat de voluntariat respecte dels poders públics.
- La participació com a principi democràtic d’intervenció directa i activa de la ciutadania, promovent el desenrotllament d’un teixit associatiu que articule la comunitat des del reconeixement de la seua autonomia i pluralisme, així com la cooperació i coordinació amb els professionals del sector.
- La solidaritat, atenent les necessitats d’altres persones i grups, i no exclusivament dels membres d’esta organització.
- El compromís social com a principi de coresponsabilitat que orienta una acció estable i rigorosa, que busque l’eficàcia de les seues actuacions com a contribució als fins d’interés social, i que en cap cas busque cap benefici econòmic, ni remuneració de prestació laboral encoberta.
- En general, tots aquells principis que inspiren la convivència en una societat democràtica, moderna, participativa, justa, lliure i igualitària.
L’acció voluntària no podrà, en cap cas, ser substitutòria del treball remunerat que realitzen els que professionalment es dediquen a l’acció social o cívica.
CAPÍTOL II . DELS VOLUNTARIS I VOLUNTÀRIES
Art. 4 – Concepte de voluntari
Es considera com a persona voluntària tota persona física que, per lliure determinació, sense rebre contraprestació ni mediar obligació o deure jurídic, realitze qualsevol de les activitats d’interés general pròpies d’esta associació i com a tals compreses en els seus estatuts.
La condició de voluntari és compatible amb la de ser soci o membre de l’entitat.
Art. 5 – Condicions d’admissió del voluntari
Podran ser admeses com a voluntàries totes les persones físiques amb suficient capacitat d’obrar i que, de conformitat amb allò que s’ha establit en l’article anterior, tinguen interés en el desenrotllament dels fins de l’associació sense rebre contraprestació ni mediar obligació o deure jurídic.
Caldrà presentar una sol·licitud per escrit a l’òrgan de representació, i este resoldrà en la primera reunió que celebre.
Art. 6 – Pèrdua de la condició de voluntari
La condició de voluntari podrà perdre’s:
- a) Per incompliment de les instruccions o directrius establides pels òrgans competents d’esta entitat per al desenrotllament de les activitats del voluntari.
- b) Per incomplir els deures enumerats en l’article 8 d’este estatut.
- c) Per incórrer en alguna de les causes d’incompatibilitat que es mencionen en l’article 9 d’este estatut.
Art. 7 – Drets de les persones voluntàries
- Les persones voluntàries tenen els següents drets:
- a) A rebre un tracte sense discriminació dins del respecte a la seua llibertat, dignitat, intimitat i creences.
- b) En la mesura que els programes o projectes a realitzar per esta entitat ho permeten, a realitzar les activitats en el seu entorn més pròxim.
- c) A disfrutar, quan ho requerisca la importància o urgència del servici voluntari, de determinades condicions laborals establides en la legislació laboral per a la realització de les seues activitats en adequades condicions de salut i seguretat, en funció de la naturalesa i característiques d’aquelles.
- d) A cessar lliurement, amb l’avís previ, en la seua condició de persona voluntària.
- e) En general, a disfrutar de tots aquells drets que deriven de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
- A rebre la formació, l’orientació i el suport necessaris per a l’exercici de les seues activitats.
- Davant d’esta entitat, les persones voluntàries tindran els següents drets:
- a) Participar activament, col·laborant en la planificació, disseny, execució i avaluació dels programes en què col·labore.
- b) Acordar lliurement, i d’acord amb les necessitats de l’entitat, les condicions de la seua acció voluntària, l’àmbit de la seua actuació, el temps i l’horari que poden dedicar a l’activitat voluntària.
- c) Estar assegurat per mitjà d’una pòlissa que cobrisca els sinistres del mateix voluntari i els que es produïsquen a tercers, en l’exercici de les activitats encomanades.
- d) Rebre compensació econòmica pels gastos ocasionats en el desenrotllament de la seua activitat, sempre que així s’haja pactat entre l’entitat i la persona voluntària.
- e) Variar les característiques de l’activitat que es realitza, si les circumstàncies de l’entitat ho permeten, sense modificar les característiques constituents d’una activitat voluntària.
- f) Rebre acreditació identificativa de la seua activitat de voluntariat i disfrutar dels beneficis establits per la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
- g) Tots els altres que es deriven de la llei abans mencionada i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 8 Deures de les persones voluntaries
- En general, la persona voluntària té les obligacions següents:
- Realitzar la seua activitat de conformitat amb els principis establits en l’article 4 d’este estatut i en la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
- Observar les mesures de salut i seguretat que s’adopten.
- Guardar la confidencialitat de la informació rebuda i coneguda en el desenrotllament de la seua activitat
- Respectar els drets de les persones o grups a què es dirigisca la seua activitat.
- Tots els altres que es deriven de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic que faça referència al voluntariat.
- En particular, són obligacions de la persona voluntària davant d’esta entitat:
- Complir amb la màxima diligència els compromisos adquirits amb l’entitat, respectant els seus fins i principis d’actuació així com el contingut d’este estatut.
- Acceptar els objectius i acatar les instruccions impartides pels òrgans competents d’esta entitat, amb tot el respecte a esta última.
- Rebutjar qualsevol tipus de contraprestació per la prestació de la seua activitat voluntària.
- Cuidar i fer bon ús del material o de l’equip confiat per l’associació per a l’exercici d’activitats del voluntariat.
- Participar en les activitats formatives previstes per l’entitat i en les que siguen necessàries per a mantindre la qualitat dels servicis que es presten.
- Utilitzar adequadament el distintiu de l’entitat.
- En cas de renúncia, comunicar-ho amb temps suficient a l’entitat, perquè puguen adoptar-se les mesures necessàries als efectes d’evitar un perjuí en la labor encomanada.
- Totes les altres que es deriven de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 9 – Incompatibilitats
En cap cas podran realitzar-se activitats de voluntariat en aquells llocs reservats a personal remunerat. Les persones que desenrotllen funcions en la Associació com a professionals o mantinguen amb esta una relació laboral, mercantil o qualsevol altra subjecta a retribució econòmica, no podran realitzar per a esta activitats de voluntariat relacionades amb l’objecte de la seua relació laboral o servici remunerat en l’entitat.
Art. 10 – Compromís de col·laboració voluntària
- L’accés i la incorporació dels voluntaris als programes desenrotllats per esta entitat es formalitzarà per escrit a través del corresponent compromís de col·laboració, el contingut mínim del qual serà:
- El conjunt de drets i deures d’ambdós parts, que, en tot cas, haurà de respectar allò que s’ha establit en la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i en el present estatut.
- El contingut detallat de les funcions i activitats que es compromet a realitzar la persona voluntària.
- El procés de preparació o formació prèvia necessari, quan així ho requerisca l’exercici de l’activitat de la persona voluntària.
- La desvinculació de la persona voluntària respecte al desenrotllament del programa haurà de comunicar-se per escrit, amb una antelació de tres mesos a l’Entitat de Voluntariat.
CAPÍTOL III . L’ENTITAT DE VOLUNTARIAT
Art. 11 – Obligacions de l’Entitat de Voluntariat
Esta entitat queda obligada a:
- Articular els mecanismes necessaris per a garantir la informació, participació i col·laboració de la persona voluntària, tant en l’entitat com en els programes que esta desenrotlle.
- Dotar la persona voluntària del suport i mitjans adequats per al desenrotllament de les seues funcions.
- Proporcionar la formació necessària a la persona voluntària per al correcte desenrotllament dels programes.
- Portar un registre d’altes i baixes del personal voluntari.
- Subscriure una pòlissa d’assegurances que garantisca a la persona voluntària la cobertura per danys i perjuís que es puguen causar a la persona voluntària i els que es produïsquen a tercers en l’exercici de la seua activitat.
- Garantir les degudes condicions de salut i seguretat.
- Expedir el certificat de persona voluntària que acredite els servicis prestats en l’Entitat.
- Totes les altres que es derive de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
Art. 12 – Drets de l’Entitat de Voluntariat
Esta entitat té dret a:
- Seleccionar les persones voluntàries d’acord amb les tasques a realitzar i les condicions fixades en este estatut.
- Sol·licitar i obtindre de l’Administració de la Generalitat la informació, orientació, formació i suport necessaris per a l’exercici de l’activitat de voluntariat.
- Concórrer a les mesures de suport i foment per a l’activitat voluntària.
- Suspendre la col·laboració voluntària de les persones que infringisquen el seu compromís de col·laboració.
- Tots els altres que es deriven de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 13 – Pèrdua de la condició d’Entitat de Voluntariat
Seran causes de pèrdua de la condició d’Entitat de Voluntariat:
- La petició expressa de l’Entitat en este sentit
- L’extinció de la personalitat jurídica de la Associació.
Art. 14 – Resolució de conflictes entre l’Entitat i els seus voluntaris
Els conflictes que sorgisquen entre l’Entitat de Voluntariat i els seus voluntaris es resoldran davant de la jurisdicció competent d’acord amb les normes processals.
Art. 15 – Responsabilitat de l’Entitat de Voluntariat davant de tercers
L’Entitat respondrà solidàriament enfront de tercers pels danys i perjuís causats per les seues persones voluntàries en l’exercici d’activitats de voluntariat.